Door Hans Koenders op 15 augustus 2014

‘Zorgen om de zorg’ verslag raadsvergadering 2 juli 2014

Zorgen om de zorg, dat was het grote onderwerp tijdens de raadsvergadering.

Natuurlijk stonden ook andere onderwerpen op de agenda,zoals de gemeenschappelijke regelingen en de kosten de gemaakt worden voor de veiligheidsregio. Maar het grote thema was de zorg. Wat speelde er?

Het PGB

Op de agenda stond het vaststellen van de “Visie op het Sociale Domein Westerkwartier”. Hoewel de ontwikkeling van deze visie al geruime tijd aan de orde is moet deze toch een keer vastgesteld worden. Ook in de andere gemeenten in het Westerkwartier stond dit op de agenda. Hoewel vrijwel iedereen positief is over deze visie lijkt het er toch op dat er een voorzet genomen wordt om het PGB wat naar de achtergrond te dringen. Door het college wordt dit ontkend, maar toch.

Op initiatief van onze fractie is een amendement ingediend om het PGB veilig te stellen. De Burgermeester trachtte te voorkomen dat dit amendement zou worden aangenomen hij stelde voor dit met een motie te doen. Het gevolg was een schorsing. Na de schorsing was duidelijk, het amendement zou worden aangenomen met uitzondering van de stem van Toekomst voor Marum, waarvan akte.

Waarom wel een amendement en geen motie. Bij een motie neemt het bestuur hiervan kennis en maakt vervolgens een eigen afweging, afwijzen kan dus ook, maar een amendement op de tekst betekent een tekstwijziging en dit is dwingend. Of het PGB nu wel of niet ter discussie stond, op deze manier is en blijft het een volwaardig instrument dat ingezet kan worden.

Huishoudelijke hulp

Een ander onderwerp dat aan de orde kwam was het stoppen met de eenvoudige huishoudelijke hulp (HH1) In de gemeente Marum zijn 115 mensen die van deze hulp gebruik maken. Door een korting vanuit Den Haag verdwijnt de helft van het budget dat hiervoor beschikbaar is. Door te stoppen met de vanzelfsprekendheid van deze voorziening en alleen nog maar deze hulp aan te bieden als het echt nodig is, kan de huishoudelijk hulp betaalbaar blijven. Hoe dan ook voor een groot aantal mensen zal dit besluit zuur zijn.

Alle fracties konden zich vinden in de maatregel maar vrijwel unaniem zijn we ook van mening dat het hier niet bij kan blijven. Huishoudelijk hulp valt onder de WMO voorzieningen en een aantal mensen dat nu van deze hulp gebruik maakt, maakt ook gebruik van andere voorzieningen of worden financieel ondersteund.

Onze insteek was: stoppen prima, maar kijk naar de draaglast en draagkracht van de mensen en als het nodig is maak gebruik van de bijzondere bijstand of welke regeling dan ook. Het keukentafel gesprek moet hierbij leidend zijn. Ook willen we dat onderzocht wordt wat de gevolgen zijn geweest voor deze groep. De resultaten hiervan willen we zien voor de begrotingsbesprekingen 2016 en als het nodig is zullen we dan aanpassingen voorstellen. Deze lijn wordt door de overgrote meerderheid gesteund en overgenomen door het college.

Voor het volledige verslag van de raadsvergadering: kijk op de site van de gemeente onder het kopje “bestuur en organisatie”.

Hans Koenders

Hans Koenders

Raadslid / Voorzitter Raadscommissie / Lid Agendacommissie / Lid Werkgroep Burgerparticipatie Portefeuille: Cultuur met de onderwerpen: Kunst / Muziekschool, Cultureel erfgoed, Subsidieverordening, Evenementenbeleid. Sociaal domein met de onderwerpen: Transitie AWBZ, Ouderenbeleid, WMO, Gezondheidsbeleid, GGD/volksgezondheid, Buurt en zorgnetwerk, Plattelandsbeleid, Dorpsvisies, Dorpshuizen, Burgerparticipatie Economische Zaken met de onderwerpen: Nutsbedrijven, Bedrijfscontacten, Detailhandel, Bedrijventerreinen, Agrarische Zaken Recreatie en Toerisme met de

Meer over Hans Koenders