Verslag van de gemeenteraadvergadering van 25 september 2013
Voor de vakantie is door ons initiatief de motie “beweging op de woningmarkt “ met grote meerderheid aangenomen. Resultaat hiervan is het verlagen van de grondprijzen en het invoeren van een starterslening. Dit betreft een lening voor nieuwe huizen. Wij wilden verder, dus ook bestaande huizen die onder de zelfde voorwaarde vallen onder deze regeling brengen. We kregen hier de handen niet voor op elkaar en zeker niet bij de coalitie partij, de VVD maar ook de CU zag hier niets in. In de toezeggingen lijst die we van het college hebben gekregen wordt dit punt aangehouden, na evaluatie zal beoordeeld worden of bestaande woningen toch in de regelingen moeten worden opgenomen. Dus hoop is er nog steeds en indien nee, in maart zijn er verkiezingen, dit onderwerp zullen wij dan zeker weer op tafel leggen. Als je de woningmarkt echt in beweging wilt brengen moet je beginnen met bestaande woningen.
Ook een initiatief van onze fractie is het rekenkameronderzoek naar de positie van de stichting Westerwijs geweest. Dit rapport ligt nu op tafel en bevat een aantal aanbevelingen om de afspraken over informatie en verantwoordelijkheid te verbeteren. De colleges hebben dit inmiddels toegezegd, we zullen dit zeker blijven volgen. Blij zijn we met de constatering dat de positie van Westerwijs goed is zowel wat betreft de kwaliteit van onderwijs maar ook de financiële positie. Dus geen lijken in de kast.
Ook is deze avond het woonplan voor de Coenderslaan in Nuis vastgesteld. Inmiddels is er een informatieavond geweest en lijkt er serieuze belangstelling te zijn voor de huizen.
Er komen goed geïsoleerde huizen voor prijzen tussen de 110 en 120.000 euro en hoekwoningen die 150.000 euro moeten kosten. Ook zijn er enkele vrije kavels beschikbaar. Met dit plan krijgt deze lelijke open plek weer een goede invulling en we hopen dat dit echt in de behoefte voorziet. Dit zijn prijzen die voor starters interessant zijn.
Ook in Nuis maar dan oud is de muziekkoepel achter de Coendersborg. De huidige Borg bestaat dit jaar 200 jaar, honderd jaar geleden is zoals te lezen op de zuilen de oprijlaan en het toegangshek aangelegd. Dit hek is een aantal jaren geleden vernieuwd. Nu de borg een beperkte publieke functie krijgt heeft het Groninger landschap het Initiatief genomen om achter de Borg een nieuwe muziek / cultuur koepel te plaatsen.
Dit initiatief ondersteunen we van harte. Het zal even wennen zijn, een grote en moderne koepel, maar wel één waar mogelijkheden mee zijn. Mogelijke gebruikers zijn nu al enthousiast. Het krediet dat hiervoor nodig was is komt uit het potje “lokale initiatieven” en is vrijgegeven. Het overgrote deel wordt door de provincie, diverse fondsen en door het Groninger Landschap betaald. Weer een flinke stap vooruit in de cultuuras Nuis Niebert.
Een domper is voor ons dat de nieuwe organisatie van brandweer en GGD “Veiligheid en gezondheidsregio” onze gemeente ruim 80.000 euro meer gaat kosten. Krijgen we hier iets voor terug, u raad het al, niets. Kunnen we hiertegen in, nee ook niet. Deze veiligheid en gezondheidsregio is door de overheid opgelegd. Net als bij de Nationale politie, dit gaat Marum 100.000 euro kosten en ook hierbij is het antwoord we krijgen er niets voor terug. Dit betekent dat een groot deel van het begrotingstekort voor 2014 direct veroorzaakt is door de rijksoverheid. Op dit soort plannen van zitten wij niet te wachten.
Door de vereniging van dorpsbelangen de Wilp ie een tijdje geleden een verkeersveiligheidsplan voor kinderen gepresenteerd, de reactie van het college hierop zou nu besproken worden. In de loop van de dag kregen we al een telefoontje uit de Wilp. Daar was men zeer teleurgesteld met de reactie van het college in de zin van, goed initiatief, maar het valt wel mee en er is geen geld voor.
Met andere woorden hoe haal ik een burgerinitiatief onderuit.
Tijdens de raadsavond hebben we het college zo ver gekregen wederom met de vereniging van dorpsbelangen in gesprek te gaan. Met als insteek dat niet alles direct moet veranderen maar dat er wel constructiever naar een oplossing gekeken zal worden
Ten slotte het CDA
Daar is weer een wisseling van de wacht. De lege stoel die Cornelis Jansma achter liet is nu opgevuld door de voorzitter van de CDA afdeling Marum de heer Homan. Daarnaast is er weer een nieuwe fractievoorzitter de vierde op een rij, dat is wat veel voor drie en een half jaar.
We begonnen met Peter Jelsma, toen kwam Cornelis Jansma daarna raakte we in een interbellum en dachten we even dat Reinette Gjaltema de fractievoorzitter was. Deze gedachte werd onderuit gehaald door de mededeling van de heer Valkema dat hij de fractievoorzitter was. Nu weer een mededeling Reinette Gjaltema is dan toch de fractievoorzitter. Over helderheid gesproken, het enige consequente hierbij is dat al de fractievoorzitters een achternaam hebben met als laatste letter een A, waar staat dat ook al weer voor?
Tot slot. Wie het hele verslag wil lezen of horen, kijk dat op de site van de gemeente Marum
Hans Koenders
Raadslid